Πώς να του «κόψω» την πιπίλα;

Bye-Bye Binky: Ending the Pacifier Habit | Parents

Παγκοσμίως ελάχιστα είναι τα παιδιά, που από μόνα τους και χωρίς κανέναν κόπο για τους γονείς κάνουν πέρα την πιπίλα στη σωστή ηλικία και έτσι οι γονείς αναγκάζονται να βρουν οποιοδήποτε τέχνασμα, για να τα καταφέρουν.

Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά θέλουν τον τρόπο και τον χρόνο τους.

Περιορίστε τον χρόνο ...μαζί της

Μάθετέ του ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες, που μπορεί να παίρνει την πιπίλα του και να την απολαμβάνει. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτρέπετε τη χρήση της μόνο πριν από τον ύπνο, στο κρεβάτι, σαν νανούρισμα. Όταν αντιληφθείτε ότι έχει κοιμηθεί για τα καλά, πάρτε την πιπίλα από το στόμα του έτσι, ώστε να συνηθίζει να ξυπνά και να μην την έχει στο στόμα του. Να γνωρίζετε ότι, μέχρι να συνηθίσει, πολλές φορές θα ξυπνήσει και ουρλιάζει για να την πάρει πίσω. Μην παραδοθείτε. Το μόνο, που θα επιτύχετε, είναι να το μάθετε ότι με το κλάμα και το ουρλιαχτό πετυχαίνει ό,τι θέλει.

Ανακαλύψτε νέες δραστηριότητες

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά ζητούν την πιπίλα λόγω πλήξης. Προσφέρετέ του, λοιπόν, νέες δραστηριότητες για να την ξεχάσει. Διαβάστε του ένα παραμύθι. Εξερευνήστε μαζί του τη γειτονιά με το καρότσι, μιλώντας του όση ώρα κάνετε τη βόλτα σας, κάνετέ του ερωτήσεις και δώστε του απαντήσεις. Ίσως είναι λίγο κουραστικό, αλλά έχει διπλό όφελος, μιας και έτσι «φτιάχνετε» το IQ του.

Ανταλλαξτε την

Όταν ζητά πιπίλα, δώστε του ένα παιχνίδι. Μία κούκλα ή ένα ζωάκι. Ζητήστε του να το φροντίσει. Είναι και αυτό μία δραστηριότητα, που θα το κρατήσει μακριά από την πιπίλα.

Κάντε την ανεπιθύμητη 

Μπορείτε να βυθίσετε την πιπίλα σε μία ουσία, που γευστικά είναι αποκρουστική. Πολλοί χρησιμοποιούν μια κούπα καφέ, χωρίς καφεΐνη, άλλοι χυμό λεμονιού. Μόλις τη βάλει στο στόμα του, θα τη φτύσει και θα αναζητήσει κάτι άλλο να ασχοληθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό πιάνει σε μικρή μερίδα παιδιών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καταλληλότερη περίοδος, για να ξεκινήσετε την προσπάθεια, είναι κάποια στιγμή από εννέα έως δεκαοχτώ μηνών. Δεν είναι κοινή, όμως, για όλα τα μωρά. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε το πότε, αλλά, κυριως, οδηγός σας θα είναι το ίδιο το παιδι.

Καλό για εκείνο είναι να μην ακολουθήσετε τακτική βίαιης αρπαγής και εξαφάνισης της πιπίλας...